D-vitaminbrist vanligt efter fetmaoperation

Forskare vid Örebro universitet visar att en majoritet av patienter drabbas av vitaminbrist efter gastric bypass. Uppdaterade riktlinjer med tätare uppföljning via vården ska minska risken.


Poängen med fetmaoperation är att på kirurgisk väg minska patientens matintag för att på sikt gå ner i vikt och bibehålla en sundare livsstil. Men mindre matintag ökar också risken att man inte får i sig de vitaminer och mineraler som behövs.

Nu visar forskare vid Örebro universitet, i en studie med 745 patienter som genomgått gastric bypass, att 65 procent av studiedeltagare har D-vitaminbrist hela 11 år efter operation.

Studien visar även att:
  • 27 procent av patienter har blodbrist
  • endast 30 procent av patienter äter järntabletter

Forskare bakom studien menar att det är bättre uppföljning av patienter som krävs för att vända resultaten och minska risken för vitaminbrist.

– Vår förhoppning var att fynden i våra studier skulle ligga till grund för riksgemensamma riktlinjer för ett gott och optimalt medicinskt omhändertagande. Och faktiskt, de nya nordiska riktlinjerna för kosttillskottsbehandling och övervakning efter operation inklusive tidsschema för rutinmässig uppföljning publicerades våren 2017, säger Christos Karefylakis, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

I de nya riktlinjerna rekommenderas patienter att ta D-vitamin, kalcium, järn, vitamin B12 och folsyra. Vitaminerna ska tas livet ut och uppföljning efter operation inkluderar även ett schema över när patienten ska lämna prover och träffa läkare.